Ramadhan 1434

All these while I am the type yg suka procrastinate, this time around I must make full use of it. Ramadhan happens once a year. It passes so fast. Macam tahun lepas, I waslike, laa, dah nak raya?

Di kesempatan ini, I would like to ask for everyone’s forgiveness. Late entry. Empty promises. And so many mistakes I have done. Yes, I did sin a lot. But try not to let the sin overcome your good intention. Prof Muhaya kata, ada 2 benda yang merugikan. Satu, penyesalan masa lampau dan kedua, kerisauan masa depan. Kita dok risau pasal the past and future sampai tahap kita tak nampak present time yang indah dan perlu disyukuri.

Isnin lepas aku bagi speech kat perhimpunan sebagai guru bertugas mingguan. Of course la Bahasa Melayu aku tak la difahami dan berterabur tapi alhamdulillah, sebab aku cakap dari hati, ada la beberapa rakan dan anak murid kata ucapan aku menyentuh hati. Ya Allah yang memegang hati-hati hambaMu, terima kasih! Aku harap dengan menyentuh hati mereka dengan kebaikan, Allah takkan pesongkan jalan aku dari agama yang benar. Ya muqallibal qulub, thabbit qalbi ala dinik. Tulah doa yang kita perlu minta tiap kali solat. Yelah, kita ni bukan baik sangat. Ada kala kita kalah dengan nafsu dan godaan dunia. Sebab tu kena doa dengan Allah.

Kepada readers baru dan lama, terima kasih kerana follow blog Qalamun yang kerdil dan tak glamour ni. Mudahan apa yang bermanfaat, dapatlah dikongsi bersama. Terimalah gambar comel budak berdua ni, dengan ucapan, SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH DI BULAN RAMADHAN. Marilah kejar ibadah yang dijanjikan ganjaran yang banyak di bulan Ramadhan.

fahmi_irfan

Forgive me for my shortcomings. Segala yang baik datang dari Allah, yang buruk dari kelemahan saya sendiri. Wassalam.

 

Fall in love again

To:the girl who sits behind me

 

Love makes your tummy churn and turn

Love makes you smile aimlessly

Love may drive one crazy

Love is funny.

 

you know he loves you sincerely

if he doesn’t mind your morning breath

if he roll his eyes after he heard you fart

even if you look silly

or if you sound crazy

he always want you to be better

he loves you for whatever

Selamat Balik Kampung peeps! Selamat berjumpa orang tersayang.

Book review: Tautan Hati <3

Novel ni sangat padat. Hampir 800 mukasurat. Ambil masa 2 hari juga untuk menyudahkan pembacaan. Kena take time nak menangis, gelak baca novel ni. Penulisnya, Fatimah Syarha Mohd. Nordin merupakan penulis yang tak asing lagi di kalangan penggemar novel-novel islami. Beliau juga merupakan Novelis Sayembara Novel Remaja Jubli Emas DBP 2006. Masa sekolah menengah dulu ada kawan pass draft novel dia yang menampilkan watak Khazinatul Asrar (Seindah Mawar Berduri).

Continue reading

To my east sunset

I still keep our memories
The grassy breeze of Kensington Park
The walloping wind of Plymouth sea
The sweaty sun of Kuala Lumpur

You are my pink pillow
You are my grey muffler
You are my sakura diary
You are one and only

You inspire me to be beautiful
You teach me to be skillful
in love and receiving pain
A great sensei you are
just like the love we hold so far

To my east sunset
I shall never be upset
For the memory we had was great
our story will never fade.

Johor Bahru,
31st August 2010

E-surat untuk adik rap

Along rindu sangat kat rap walaupun baru je dapat jumpa rap kejap kat JB masa cuti aritu. Along buat e-surat ni sebab along nak rakam perasaan ni dan ingat semula bila kita tua. Time ni air mata mengalir tak henti-henti and Along tak reti nak stop. Mungkin juga sebab hormon mengandung, tapi along nak rap tahu, inilah kasih sayang seorang kakak kepada adik kesayangannya. Walaupun along tahu rap  tak suka baca blog along sebab blog ni cam bimbo, along tahu nanti bila rap dapat laptop rap akan tengok jugak blog ni selain daripada blog obefiend.

Continue reading

Ejen Cinta

I finally really like Malay drama. It’s called ‘Ejen Cinta’. Every Wednesday night on Suria Channel. It’s a rom-com. It’s very witty and funny.

Emilia Idrus is a matchmaker. She herself was dumped, and because of the bad love experience, she is picky and be very careful in choosing a boyfriend. The 7th episode is the funniest when she was ‘angau’ (lovesick). Continue reading

Chocolate

I thought it’s a chick flix due to its title. Well, I was wronged (moral: never ever judge a movie by its title). I thought it’s almost similar to Johnny Depp’s Chocolate but actually it’s a Thai action movie.

The intro, which was read by a kakkoii Japanese actor, gave me a blow.
Continue reading

Movie that I’m addicted to

We believe in destiny because we met because of the destiny.

If you haven’t watch “Slumdog millionaire”, I highly recommend that movie for you. It was inspired by a novel (Q & A by Vikas Swarup), produced using low budget. The actors are using British accent (with some mixture of Indian accent as well) and they are not A-list actors and actresses, mind you. They are from slums and nobody. But the movie have become a phenomenon in any cinema worldwide. This movie is discussed widely, because of its’ religious issues, poverty, romanticism and all. This movie is worth to be watched many times and in case you want to buy the original DVD or Blue-ray disc. I give three thumbs up for this movie! Continue reading