Book review: Tautan Hati <3

Novel ni sangat padat. Hampir 800 mukasurat. Ambil masa 2 hari juga untuk menyudahkan pembacaan. Kena take time nak menangis, gelak baca novel ni. Penulisnya, Fatimah Syarha Mohd. Nordin merupakan penulis yang tak asing lagi di kalangan penggemar novel-novel islami. Beliau juga merupakan Novelis Sayembara Novel Remaja Jubli Emas DBP 2006. Masa sekolah menengah dulu ada kawan pass draft novel dia yang menampilkan watak Khazinatul Asrar (Seindah Mawar Berduri).

Continue reading

Kluang Rail Coffee

Coffeholic, caffein lovers, this is a must-go place.

One fine Sunday morning, me and hubby made a trip to Kluang, just to have a brunch at Kluang rail coffee.

I noticed a new building painted brown, labelled ‘Kluang Railway Coffee’, however, my husband insisted to go to the place where the magic of the famous coffee begins. Kluang railway station, located near end of Jalan Omar. Continue reading

Berpantang kerana Allah II

Artikel ini mengupas isu berpantang yang diamalkan oleh 4 orang ummul mukminin yang terulung. Saidatina Khadijah, Siti Hawa, Saidatina Fatimah dan Siti Mariam. Kekuatan lahiriah dan batiniah membuatkan mereka menjadi ikon feminin cemerlang. Tanpa ragu, pemakanan sunnah sangat diperlukan tatkala pantang agar tubuh kembali pulih dan segar. Bersama kita kenali pemakanan sunnah semasa pantang dan amalan berpantang seperti ubat cebok, celak, ubat periuk dan sebagainya. Click the image to read the content.

Credit: Ustazah Badariah Ahmad dan majalah ANIS Mei 2008.Berpantang kerana Allah

Suka sangat saya baca berkali-kali sebuah artikel dari majalah Anis yang dipinjam dari seorang ustazah di sekolah. Lama sangat dah pinjam. Konon nak scan agar dapat baca dan simpan dalam talian. Artikel ditulis pada Mei 2008, namun validity of the knowledge tiada tarikh luputnya.Tahukah anda, Nabi Adam A.S ialah orang pertama yang Allah ilhamkan ilmu perbidanan wanita? Berpantang juga bukan kerana siapa, tapi kerana Allah. Agar diri dirawat dan berehat, dan menjalankan ibadah dengan sempurna. Muslim yang kuat lebih disukai Allah berbanding dengan Muslim yang lemah (Siapa yang ingat Hikam ni tolong bagi version Arab nye ye).