Surat peminat

Hari ni aku menguruskan surat-surat dan lukisan dari anak murid dengan banyaknya.

Photobucket

Ye, memang meja bersepah.

Tapi surat ni membuatkan aku terharu.

Photobucket

They also mentioned that they will be sad if I leave them this coming September. Awww~
*teary eyes*

This kind of thing that lifts up my spirit of becoming a teacher. A great teacher.

Musim buah

Durian merupakan buah eksotik yang sukar ditafsirkan kesedapannya. Baunya dikatakan harum dan menyesakkan hidung. Ada yang sedap, manis dan berlemak. Ada yang sedap dibuat tempoyak. Pergh! Pendek kata, durian memang raja buah. Lantak la lepas makan badan akan rasa panas ke hape. Hatta orang sanggup balik kampung sebab nak makan durian (balik tak iklas~). Durian ini nikmat tuhan yang tak dapat diungkapkan kesedapannya.

Photobucket
Jadi dengan ini saya ingin berkongsi ramuan pulut durian kegemaran saya.

Memula sediakan pulut, santan, durian dan nafsu gelojak asmara terhadap durian.

Kemudian dengan jari anda sendiri (yang bersih la!), perisi (fillet) durian itu, dengan rasa penuh kasih sayang, tanpa mahu sebarang isi durian melekat pada bijinya. Jika ia durian yang cantik dan sedap, anda akan dapat lihat bijinya boleh reflect cahaya. Haha.

Kemudian melantaklah mengikut nafsu anda. Anda akan tersenyum lebar dan berasa gembira.
Photobucket

Cikgu, sila beratur!

Hari ni barisan nak bayar makanan kat kantin panjang. Ada sorang dua nyelit masa aku beratur. Aku tahan nafas amarah. Tak semua cikgu ni civilised rupenye (masa tu cikgu laki).

Kemudian time aku nak letak pinggan, nak amek duit dari purse DP kesayanganku itu, adalah hamba Allah ni (kaum Adam juga la~) cuba meletakkan pinggan dengan kernyihan (sengih tahap busuk) di muka. Aku cakap dengan nada yang tegas “no2. i queue. this is my queue”. pastuh mamat kerang tu pun kernyih lagi sambil tunggu tepi aku. “tade2. that’s the queue”. maka dia pun dengan menurut titah perintah aku, beratur dengan baiknya. alhamdulillah. setel.

ada pulak lagi sorang makcik tibe2 datang nyelit nak baya. aku slow talk dengan kakak kantin:

Aku: Lain kali jangan layan orang yang tak beratur neh.

Kakak: Alaa nak buat macam mana. Derang memang camnie (eh! aku pun nak bagi korang duit gak pe!)

Aku: Ape pulak kak. Ni institut perguruan.(sambil memandang sinis makcik itu)

[makcik tu pun rasa bersalah dan terkulat-kulat dok kat meja tu]

Maka aku rasa entry aku yang lepas tak berapa relevan zaman sekarang. Walaupun makcik tu dah berzaman mengajar, lagi senior dari aku, ade ke she’s being a teacher when she’s in teaching institute? Cikgu ke perangai memotong barisan? Korang ingat korang je ke yang lapar? Korang ingat korang je yang ada duit nak bayar? Excuse me! Obeying queue line is a sign of civilisation and moral.

Mungkin selama ni takde orang nak tegur derang pasal perangai huduh derang ni. Macam ni ke cikgu? Puhleaseeee!! Dengan aku siap la kau. Pasni kalau aku ada payung masa beratur, mungkin aku akan menggunakan ia sebagai teaching aid. Bagaimana aku akan menggunakannnya? Terpulang kepada situasi.

Bege mandrem

Kelmarin aku beli bege (satu bege daging). Semalam pun sama (2 bege daging). Hari ni aku order hot dog pula di kantin kolej. Kemudian menyelesaikan urusan pembelian teaching material kat Agus (photocopy and stationary shop in IPBA). Nak amek hot dog kemudian lah.

On the way nak balik ke hostel baru teringat kat hot dog, patah balik ke kantin, tengok┬▓ bege dah siap. Lalu aku mengambilnya. Lepas bayar, insiden tak diingini berlaku. Sungguh kuat sekali perbualan ini sehingga dapat didengari oleh orang sekeliling tempat masak bege tersebut.

Kakak sengal: Wei ko mandrem *budak ni ke? Ari2 beli bege kat kau! (*merujuk kepada diriku)

Abang bege: Hek elleh. Ape main mandrem2.

Aku: (sambil pandang ke dalam mata abang bege) Masak dengan ikhlas!  *senyum*

Abang bege: Tu la! Orang masak ngan ikhlas!! #$%^&*()%^&

Kakiku laju bergerak meninggalkan mereka dengan pergaduhan  yang tak cukup umur itu.

Ape barang bege mandrem? Begembire laa~~

Bookalicious

I managed to read 2 books in a week time (that’s a tremendous success for a person named Ainee). Hahah. Girls of Riyadh and The girl with a pearl earring.

Girls of Riyadh (thanks nisa) tells me that it is a universal thing, that girls want freedom, to be loved and to be taken care of. I wonder why it is very difficult to find a loving and devoted husband like prophet Muhammad. Gosh guys. All you care is your egoistic testicles. For mercy heaven sake, Allah loves those who love their family.

When I first saw the book “eh! scarlett johansson’s movie!” and then I picked it up and borrowed it from my favourite library. The girl with a pearl earring managed to make me read it till the end. But most of the time, it manages send me to deep sleep. thanks. at least i had my sleep back. hahah. but yeah, overall, it manages to keep the thrill. 3 stars for the book. Not so scandalous as i expected. Heh.

Being a teacher

3 hari genap haku tak sentuh kompite. Hahah. Berjaye!! Sentuh pun sebab nak buat reflection. Check blog pon males. Huehue. Dalam kepala nak libur2 release2 stress, qada’ tidur yang aku korbankan demi lesson plan. Beberapa minggu ni tidur pukul 3-4 pagi. Minggu ni aku pengsan. Konon nak joging lah, swimming lah. Ye sangat. Jogging swimming atas katil! ­čśŤ

Semalam, tibe2 rasa tak sedap hati sebab dah lama tak pegi sekolah. Rindu kat anak2 murid kot. Anak murid yang cheeky tapi adorable. Huhuh T_T. One says “once a teacher, always a teacher”. Yep2 betul. Kalo boleh nak aja sume orang. Nak sambung sunnah Rasulullah. Ganbate neh ^_^