Resepi jus alpokat

image

Minggu lepas jumpa avocado kat Jusco Bukit Indah. On sale. Rm14.90 utk 3 biji. Fresh from Australia. Masa tu belum ripe ensarapan , tapi aku sambil nak buat bubur irfan, teringat buah avokado yang dah depit and scooped malam tadi. Masuk dalam zip bag and chilled semalaman.

So google  dah lebam (bagus tu sebab xde bahan preservative and organic)

Sebab ada sebiji je yang fully ripe so this recipe fits for a tall glass only.

Bahan-bahan

1. Sebiji buah avokado
2. Air masak 120ml
3. Sirap gula 60ml (I prefer less sweet)
4. Ice cubes
5. 2-3 drops esen vanilla
6. Hershey’s chocolate syrup

Dah korek buah pakai sudu, masukkan dalam blender.  Tuang air secukupnya. Tak cukup tambah lagi. Ikut la saiz buah tu kan. Blend. 

Masukkan sirap gula. Esen vanila. Blend kejap dan masukkan ice cubes sampai la jus alpokat tu nampak ala smoothie gitu.

Sediakan gelas. Sengetkan gelas. Tuang chocolate syrup sekeliling gelas mengikut arah jam. Asal chocolate tu melekat keliling. 

Tuang la jus alpokat dalam gelas. Memang kababow rasa dia sebab buah avokado ni lemak lemak manis. Selamat mencuba!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.