Of beranakkan Fahmi

Entry dah lama diperam macam pekasam. Mula2 tu takut nak publish, in case too gory and bloody. But then I read it again today, and I decided to share my experience with whoever read this. Anyways, enjoy the ‘basi’ entry!

___________________________________________________

Ok, nak sambung entry lepas la ni. Ceritera pada pagi tahun baru, BP tinggi. Sekarang ni kena berjaga-jaga kalau BP tinggi. Bimbang ada pre-eclampsia. Ramai yang dah terberanak awal. Maksudnya, extra care for the baby and extra worry sampai baby tu besar. Alhamdulillah masa tu dah minggu ke 37, asyik 3 cm je. Sakitnya kerap2 tapi jalan lambat  sikit nak bukak. Kalau 4cm derang terus hantar labour room. FYI, orang nak beranak it’s either one of these: jalan dah bukak 4cm atau air mentuban pecah.

Taken from anisthebumblebee.blogspot.com

Pagi 3 Januari 2011, buat la rutin seperti biasa. Bangun pagi, solat subuh, mandi, kemas barang dan baca buku. Tunggu doctor buat ward round macam biasa. Mula2 houseman dengan M.O, lepas tu pukul 9 pagi M.O dengan specialist. Walaupun di Hospital Seri Manjung gynae dia ramai lelaki, tapi derang sangat lah baik (Specialist: Dr. Kamal, Dr. Nga). Lembut jer kalau pegang and cakap dengan patient.

Pada hari bertuah itu, BP agak tinggi. Nurse suruh “Tanggal seluar, doctor nk check jalan”

So, I did what I had to. That doctor was so sneaky. He’s a speacialist andhis talk was sugar coated. I was fooled. He told the houseman to grab a device that looks like a pair of scissors, and my water broke. Before that I has bloody mucus. They said it was not sign to deliver yet. It’s like period pain but, greater than that. I’ve never seen a lady who’s having water broke. When I experienced it. it was as if I pee an ocean, uncontrollably.

Immediately I was asked to change my sarong. When I got out of the toilet, the attendant had packed my stuff already. They’ve already had the wheelchair ready and I did nothing but followed them to the labour room. Everything happened so fast. They put in the tube, strap the BP thingy, take out the oxygen mask,etc.,etc. It was done in a blink of an eye. Mula2 check jalan was 5cm. I  went into the labour room at 9 am. Then they checked jalan at 230, twas 5cm. I was given pain killer. Drugged and slept. At 430 a beautiful doctor check jalan lagi. And she screamed ‘Dah keluar kepala dah!” And the whole room celebrate the news with joy by saying “Alhamdulillah!!”

Then they remove all the devices that attached to me. Rasanya dalam 5 orang nurse buat perkaea yang sama serentak. Everything was done hurrily.  Then the labour process begin. Dia suruh pegang betis and teran kuat2. I’ve never experienced beranak. So ingatkan cam teran berak ke ape. Teran je la sikit2. Ingatkan sikit2 jadi bukit. Rupenye kene push sekuat hati. Cemana ni. Dah la makan last pukul 8 pagi tu. Minum pun setitik dua. Ish. Cemana nak beranak ni. Rupanya hoh, memang rasa nak berak besar. Teran lah sekuat hati lepas dapat minum sikit air zam-zam. Misi tu warning “Kami bagi masa sejam je, kalau tak keluar juga, terpaksa vacuum. Alamak, dalam hati. Hish. Takleh jadi, tak larat pun, kena juga buat demi anak. Alhamdulillah. Fahmi dah keluar. Takde nangis. Rupanya kena sedut kahak and lendir2 dalam mulut. Aku dah lalok dengan drug. Cam tak larat gila.Dengan tak makan tengahari nya. Duduk dalam labour room lama. Huh. Tak expect langsung beranak hari tu.

 

Lepas tu ingatkan teran sekali je. Ingatkan keluar sekali tembuni/uri time beranak. Rupanya push 2 kali. Aku pernah dengar orang tertinggal tembuni la. pecah2 la. Hadoiih, kuat semangat! Teran lagi sekali. Kemudian barulah settle effort on my side nak keluarkan Fahmi. Fuhh. Penat tak terkata, patut laa pantang kena 40 hari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.