Laundry DIY musim hujan

It’s been raining heavily for almost a week. Alhamdulillah. It’s been a month we had the dry spell. A mother has to do  what she needs to do. Do the laundry especially baju anak-anak. So my machine ada mode air turbo. Sangat membantu sebab dia spin banyak kali supaya laundry lebih airy and senang kering time musim hujan. But then bukan semua baju dapat undergo air turbo mode sbb it takes like 2 hours to wait. Limit 7kg only. So I finally need to do laundry like flat and apartment occupants.  DIY laundry atau mencuci kain baju secara public. Senang je cara nak pakai mesin dobi duit syiling ni.

It’s like visiting my memories back in Marjon where I used to do laundry at the college’s laundry room. DIY laundry has become a hit in Johor Bahru recently. With more than 10 outlets, it’s a good business in here because there are many flat / apartments inhabitants. Di Larkin Mr Bean diy laundry dah memulakan langkah. Tetiba kat sebelah ada queen diy laundry. Tetiba kat kedai perabot yg dah tutup tu pun ada banner diy laundry. Nampak sgt business maju kan. Alhamdulillah senang korang yang dok flat larkin perdana, apartment seri indah, flat rakyat larkin dan banyak rumah flat lain di kawasan Larkin yg aku tak hafal. Hahah. Semua operasi 24jam. Pukul 3 pagi pun kakjemah boleh basuh kain tepi sungai hokey.

Shall we start?

1-sediakan duit secukupnya. No money no laundry. Kalau baju korang banyak fabrik jeans, seluar khakis, t shirt tebal, guna mesin 14kg. Mesin 9kg tu utk baju bebudak dan baju kurung lepas la. Cucian biasa rm5.00, sederhana rm6.00, kalau air panas (baju putih dan kotor) rm7.00. Di sini pakai duit syiling 50sen yang baru. Ada mesin utk duit tukar. Ada jugak yg sengal g tukar duit syiling utk meniaga (bahaya wo cctv banyak sini, kang tak masal gambar kena tampal kat mesin basuh)

image

Ni mesin tukar duit syiling. 
2- bawak sabun sendiri atau beli daripada mesin. Kalau akak nak basuh baju takkan la tak pakai sabun kan. Sini ada jual sabun sekali kalau korang terlupa nak bawak sabun dari rumah. Harga ikut jenis sabun. Agak wangi laa sabun dia walau pakai sikit je. Kalau cucian berat maka pepandai korang laa adjust sukatan sabun.

image

3-masukkan baju. Kalau korang jenis menjaga baju sangat, pepandai laa asingkan colours, black and white. Aku cadangkan beli 3 bakul utk 3 jenis baju. Mcm Sheldon Cooper from Big Bang Theory he does his white laundry on Wednesday. Free bukan maksud tak payah bayar tetapi unoccupied atau mesin tak membasuh baju orang lain.

image

image

Masukkan sabun di bahagian atas ni.

4- masukkan baju dalam dryer. Senang je. Jangan bubuh baju melebihi garisan merah atau baju korang tak kering. Jangan bubuh fabrik tebal bersama, atau baju t shirt akan jadi lembab. Jangan masukkan fabrik bergetah dan ada cas statik (wool) pepandai la korang jaga baju sendiri. Harga utk dryer 25 minit rm4.00 kalau nak tambah masa sebab letak jeans bagai 10 minit tambah lagi seringgit. Tips: boleh keluarkan baju yang nipis dah agak2 kering halfway of this drying process.

image

Dah lepas keluar dryer tu terus boleh lipat kain (kalau tak ramai orang la kan) situ ada meja utk letakkan baju yang tak diambil oleh tuannya yg pergi shopping kat Maslee atau Giant.

image

Jangan buang sampah merata. Sila ambil tanggungjawab recycle kotak sabun yang kosong dan letakkan dalam letakkan dalam bekas recycle.

image

Baca terma dan syarat agar anda membasuh baju dengan penuh tanggungjawab.

image

Sini penuh cctv. So jangan nak buat masal ye?

image

Sini ada wifi, dsb. Mujur dia tak letak sinki utk prewash kalau tak mesti basah lenjun lantai. Ok selamat mencuba! 

1 thought on “Laundry DIY musim hujan

  1. Salam, saya berminat untuk bukak perniagaan mcm ni…boleh share x bagaimana dan modal…thnks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *