Ejen Cinta

I finally really like Malay drama. It’s called ‘Ejen Cinta’. Every Wednesday night on Suria Channel. It’s a rom-com. It’s very witty and funny.

Emilia Idrus is a matchmaker. She herself was dumped, and because of the bad love experience, she is picky and be very careful in choosing a boyfriend. The 7th episode is the funniest when she was ‘angau’ (lovesick).

The scene that I like the most when her clients were complaining to her that they are too perfect. The characteristics are impossible to be found in someone.

[Dialog lebih kurang macam ni]

Situasi 1-Emilia was attending Atika. The girl who wants the 3T guy (tall, tan and taqwa)

Emilia: Jadi,  kalau kita jumpa the right person maksudnya kita salah? And kalau jumpa the wrong person, is the right person?

Atika: Bukan, tapi saya rasa impossible. Makin saya pandang slack kat dia, makin banyak karakteristik yang mengena. Lepas hari tu, kami date lagi bla3. (And she tells Emilia that they guy was secretly doing a volunteering work when she accidentally bumped into him)

Situasi 2- Zaki, the Australian University graduated Malay male, looking for an outdoor-type of  girl.

Zaki: Tapi Cik Emilia, dia ni lain sikit. Mana ada girl yang tengok bola betul² sebab nak tengok bola. First time saya jumpa girl yang tak cakap pasal kehenseman Christano Ronaldo.

(There was a flashback  scene when he was flabbergasted with her outstanding knowledge of foreign talent in English Premier League).

Zaki: Mana ada minah madrasah Singapura ni yang tak layan M. Nasir?! Awek saya yang orang putih tu pun minat M. Nasir. isy. Impossible betol la.

3-Masalahnya?

Cik Emilia: Jadi, apa masalahnya?

Both of them: She/he is just too perfect for me!

VO Emilia: Hai, pelik². Dah jumpa yang perfect pun boleh jadi masalah.

Ahaha. And another quotation that I got from the 5th episode. Maimunah is Emilia’s mum.

Emilia: Setiap saat dalam kehidupan ni menduga kita untuk membuat pilihan yang tepat. Seringkali, kita sendiri tak tau apa yang nak pilih. At last, orang lain yang buatkan pilihan.

Maimunah: Kadang-kadang memang macam tu. Tiap-tiap rumah dah ditentukan pembeli dia. Macam jodoh jugak. Nanti bila kau dah sampai rumah yang sesuai tu, tahulah kau rasa dia.

Maimunah: Bila nak buat sesuatu perkara tu, tak semestinya nak ikut cara logic. Kadang-kadang, kita kena ikut apa kata hati. Selalunya, itulah yang terbaik.

Emilia: Hmmm…ikut nafsu, lesu. Ikut rasa, binasa. Tapi Hajjah Maimunah cakap…Mak aku la…dia cakap, ikut kata hati…Aku pulak, aku nak ikut cakap Mak aku.Sebab tulah, aku pakai baju yang aku dah reserve hanya untuk orang-orang tertentu je. Orang seperti…

Ruki: Bang, ada orang pernah tanya saya satu soalan ni – kenapa nak pilih orang tu kena dasarkan ciri-ciri tertentu? Lagi-lagi bila kita tahu orang yang betul-betul kita akan sayang tu akan dikecualikan.

Emilia: Macam nilah agaknya apa yang Mak aku maksudkan. Bila dah jumpa sesuatu atau seseorang yang sesuai tu, tahulah rasa dia macam mana.

In the end, I decided to glue my eyes with the TV every Friday. The song isn’t that bad either.

Checkout the video clip here.

Facebook fan page here.

Official Channel Suria here.

Sorry la Cinta Fitri season Ramadan. Ai dah jumpa cinta baru. Ehehe.

3 thoughts on “Ejen Cinta

  1. nisa: itulah. sape tanak. kalau dapat, kene rebut dulu. haha.

    koko: yeah. ada sikit2. dah dapat yg perfect, dok risau2. haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.