Mengubati anak batuk berkahak

Hari ni dah masuk hari ke 3 ulang alik ke Hospital Columbia Asia Nusajaya utk treat Irfan. He was diagnosed with bronchitis. Huhu. Sian Irfan kena suction sampai merah2 kepala dia. Peluh lenjun satu kepala. Bersilat dia nak lepaskan diri drpd kena suction.

Memula ingat nak cucuk utk 12 bulan sbb dh lambat sebulan. Sekali doktor bising apesal biarkan anak lama batuk. Doktor check kahak penuh dlm lungs. Terus kena suction kat physio. Dia bg ubat rhenotoid syrup, prednisilone dan singulair. No antibiotics sbb bronchitis bkn disebabkan oleh bakteria tp viruses. 

Singulair tu utk 2 minggu. Prednisolone utk seminggu. Lepas ni jumpa balik doktor dlm masa 2 minggu. Tadi check doktor kata lungs dh clear compared to 2 days ago. And alhamdulillah dia tidur pun much much better sbb airways dia xde obstruction. Huhu.

Bila anak sihat, syukur sgt2. Kalau anak sakit, nak kerja pun susah hati. Buat masa ni doktor suruh tepuk belakang bagi batuk and keluar kahak. Maintain makan ubat. And I’m trying ubat yg Allah bagi iaitu madu kelulut, pagi2 sblm menyusu. Mudahan sihat lepas ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.