Banyak susu badan

Kenapa bila menyusukan anak ibu-ibu rasa sakit gigi dan gusi? atau sakit bahagian pinggan? Kekurangan calcium. That is the reason why I need calcium pills whenever I breastfeeding. Kalau tak sakit belakang and gigi. Budak sedut sekali calcium dalam badan mak ye. As we know kadar penyerapan calcium akan berhenti pada umur 30. So kalau tak nak osteoporosis, sila la makan cheese banyak2 (akan tetapi nanti kolesterol berkumpul! ) Now back to the topic, bagaimana nak banyakkan susu badan?

Ada beberapa pilihan makanan yang boleh tambah susu badan

  1. Habbatus sauda (Nigella Sativa) or balck cumin: is an expensive but high quality seed that can increase your immune system and also your milk supply. Rasulullah S.A.W sendiri memberi testimoni bahawa habbatus sauda boleh mengubat apa sahaja kecuali mati. Sebab tu, ramai pesakit kanser kebanyakan yang mengamalkan habbatus sauda dengan konsisten insya allah akan mengurangkan simptom kanser tersebut. Untuk menambah susu badan, disarankan minum waktu pagi, sesudu kecil sahaja minyak nya. Atau 2 kapsul gel jenama Barakah. Kalau kawasan anda susah nak dapat stok, bagitahu saya. Insya Allah kita boleh tolong yang mana mampu. I know this herb is hard to find and expensive.
  2. Air akar herbanika: Dari Nona Roguy akan meningkatkan kualiti susu dan kesihatan badan. Badan akan rasa kurang lenguh dan cergas. I learnt this from a confinement blog. That’s why dalam pantang susu badan melambak-lambak.
  3. Brokoli: Dengan memasukkan brokoli dalam diet ibu, air susu boleh ditingkatkan. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya ,kawan dan pembacaan di internet.
  4. Horlicks: I learnt this from my colleagues who breastfeed for a long period. Masa tu di kantin. I tried the same method, minum air horlicks, memang tambah susu badan.
  5. Air putih atau air masak: Ibu-ibu menyusu perlu minum air putih kerana ia akan melancarkan perjalanan darah, menyihatkan organ dalaman dan mengurangkan dehidrasi (kekurangan air dalam badan). Air susu terhasil setiap 90 minit. Input akan mempengaruhi output.

Anda boleh cuba semua makanan di atas akan tetapi kalau ibu-ibu makan makanan yang mengurangkan susu badan, memang la sampai bila air susu kurang. Silap haribulan, kering terus! Nauzubillah.

3 thoughts on “Banyak susu badan


  1. Maklumat yang menarik mengenai cara untuk menambahkan susu badan. Sememangnya dalam tempoh laktasi atau penyusuan badan, sebaik-baiknya si ibu mengamalkan pengambilan diet yang seimbang dan sihat. Selain itu, untuk mencegah ketidakseimbangan hormon prolaktin yang bertanggungjawab untuk mengawal penghasilan susu badan daripada kelenjar mamari, golongan wanita ini juga harus mendapat rehat yang cukup dan tidak mengalami sebarang tekanan emosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *