Malaysian top 10 hijab fashionista

10 hijabista pilihan hati. Ada yang buka butik sendiri. Ada yang jadi model dan duta produk busana muslimah. Ada yang reka busana. Semuanya memeriahkan warna-warni dunia fesyen hijab.

Wardina Safiyyah: Dialah yang pertama memulakan langkah hijrah pada tahun 2001 dengan berani walhal waktu tu semua tengah dedah sana sini di kolam renang. Memang tak takut job hilang waktu tu. Ingat lagi. Masa tu kat sekolah semua pakat beli shawl dan gayakan hijab style Wardina. Bergambar dengan tudung bawal yang diselit di tengah belakang kepala. Setakat ni celebrity yang masih maintain style gitu ialah YB Nurul Izzah kita, MP Lembah Pantai. Duta kepada tudung Ariani ini memang menjadi ikon lagenda hijabista kat Malaysia. Antara kata-kata Wardina yang perlu kita teladani: Hijab hati adalah lebih sukar dari memakai hijab.

Jezmine Zaidan Orang yang comel dan maintain pakai high heels. Mula bersinar dalam Malaysian Project Runway. Walaupun kecil namun workaholic. Design wedding dress, vintage dress, kedai yang comel amat sampai ramai yang berebut nak jadikan Old Blossom Box tempat shooting. Her style is cute classy and never boring.

Fatin Suhana Blogger yang dah pernah masuk majalah, jadi model, kakak kepada photographer terkenal. I really like her portrait photographs. Ya Allah cantik sangat kejadian tuhan bernama Fatin Suhana ni. Tak payah pakai contact lenses pun dah cantik sebenarnya. Dia pun ada jual busana Muslimah di byfatinsuhana. Antara celebrity blogger yang bakal menyinari dunia blog kecantikan Malaysia pada masa akan datang.

Diana Amir Alhamdulillah setelah behijrah, dapat jodoh yang baik pula tu. I still remember her words, dia ada banyak baju dari zaman jahiliyyah. Sayang pula nak buang banyak tu. So dia pun mix and match dengan cardigan, jacket. Her hijab style is definitely very daring and confident. It defines her: young, hype and bold. She also co-design with Malaysian famous designer, Melinda Looi untuk koleksi raya ThePopLook.

Natasha Hudson The moment when a Pan Asian model and actress donned hijab, she had taken a different step of modelling hijab. She has her own unique style. She has her own brand now which is Dream Cloud. Boleh cari koleksi busana Muslimah cetusa idea Natasha Hudson di  busana online Fashion Valet. She is happily married with 2 girls and you can follow her instagram with daily outfit of the day and inspiring spiritual and islamic quotations.

Yatt Hamzah She will always be my favourite. Dah la comel, ceria, baik pulak tu. Dulu sebelum dia behijrah pun suka sangat tengok dia modelling and berlakon. Kalau ada muka dia model busana muslimah, mesti beli majalah tu. Butik online Kak Yatt diberi nama Suci by Yatt Hamzah. Gabungan nama anak perempuannya, Suci Hana Malika. Now she is actively involved in philanthropic activities that involves Palestine and Gaza. Her Palestine shawl namely Ummu Nidhal, receives a phenomenon when it was sold out in a day. Subhanallah. She is not only blessed with beautiful face, but definitely beautiful heart. May Allah grant her jannah for her inspiring Palestine charity sale.

Fatin Liyana She started blogging and has a strong fan base because of her cute pose and fashion. Her fashion style is cute and cheerful. Warna macam kanak-kanak tadika. Sesuai la dengan orang nya yang comel molek petite. Setakat ni belum jual tudung ke baju atau kucing. Suka sangat tengok senyuman dan mekap dia. The thing I like about her blog is: selalunya dia post tips kecantikan, travelling dan kesihatan. Comel kan dia?

Maria Elena the moment she worked hard to do modelling utk tambah tabung travelling dia, makin meletup her rezeki and popularity meningkat. Dulu kerja engineer lepas tu quit coz she had severe morning sickness. She had long hiatus juga. Orang nya gila2 suka buat facial expressions yang crazy. Takde la manjang control ayu je kan. Tapi buat muka gila2 macam mana pun, dia tetap lawa. She’s different and proud of it. Dah berapa banyak majalah ambil dia jadi cover? Lepas ni baby dia pulak jadi model. Yeay!!

Amee Schaheera I love reading her thoughts and twitter feeds. Inspiring and creative. She quits her job to be a freelance fashion blogger. Recently jadi penulis tamu di majalah Female Malaysia. Wow.Respect. She’s a cancer survivor and has a very loving and supportive husband. Recently dia ada share her story about battling with cancer from the start sampai baru-baru ni kali ke dua dia diagnosed with leukemia again. May Allah bless her marriage and give her a good health.

Shea Rasool is one of the best dressed. Fashion style: classy and elegant. My favourite. From top to toe, padanan busana cetusan idea beliau memang sangat cantik and well matched. No wonder la ramai yang sponsor her wardrobe. Asal dia upload gambar OOTD kat her blog and link pada butik online, confirm laku lah! macam gambar bawah ni, I was influenced to buy the jacket. Huwargh. She’s obsessed with Chanel and her iPhone. Haha. Basically her fashion had inspired many international Muslimah. Also a contributor at Aquilla-style.

6 thoughts on “Malaysian top 10 hijab fashionista

Leave a Reply

Your email address will not be published.