Ujian HIV

Setiap pasangan yang hendak mendirikan masjid hendaklah menjalani ujian HIV dan thalassemia agar dapat memastikan kemaslahatan generasi depan.

So, I went to Klinik Kesihatan Sitiawan to take the test. Senyum, sapa dan tanya.

“Kak, kalau nak buat HIV test macam mana?” aku mengeluarkan IC dari clutch.

“Adik isi borang ni, duduk sekejap, nanti akak panggil”

Tak sampai 5 minit duduk atas kerusi, tiba-tiba namaku dipanggil.

“Ok, adik pergi bawak borang ni ke kaunter hujung sekali”

Maka berjalanlah aku di dalam KK (Klinik Kesihatan) Sitiawan yang cantik dan bersih itu. Nampak sorang nurse ni, senyum padanya. Kemudian mata melilau cari bilik ujian HIV, tak jumpa. Lalu soalan diajukan pada nurse yang cun tadi.

“Kejap ye, akak masuk tanya yang lain”

Oh baiknya nurse itu. Sedang dia buat kerja, ada masa nak tolong aku cari bilik ujian HIV. Kalau Hospital Manjung, jangan harap la. Kene herdik lagi ada.

“Assalamualaikum nurse. Nak tahu kat mana nak ambil ujian HIV?”

“Ye kat sini. Adik duduk je kat sini. Saya sediakan alatan ye” ujarnya sambil mengambil apa yang patut.

Aku pun duduk la dengan selesanya sambil teringat kata-kata Mdm Faridah “Buat HIV test sakit woo”. Ala takpe. Last time buat blood test untuk visa ke UK, syringe dia besar 2 jari, I still can bear the pain. Ngehehe.

“Ok, kita akan ambil 3ml darah adik. Sebelum tu, adik isi dulu borang ni” ujar nurse yang baik hati.

Sedang mengisi borang.

“Kak, heterosexual tu ape?”

“Alah, yang main depan belakang.

Aku buat muka (o_O)

“Itulah dik. Akak nak cakap pun geli”

I had an awkward moment. I thought heterosexual tu untuk orang yang normal. Like the opposite sex. Then I continue filling in the ‘Borang risiko’.

“Boleh dapat result hari ni ke?”

“Insya Allah boleh” katanya dengan tersenyum.

Maka dia pun dab my vein dengan alcohol, cucuk syringe and 3ml darahku dikeluarkan. Haiyo. Sakit woo. Betul la sakit. Tapi sekejap je. Tahan je la.

And then dia keluarkan satu strip, titiskan 2 titik darah atas strip tu and tunggu beberapa minit. Chest. Ingatkan kene hantar lab bagai. Senang je rupanya. Pastu yang selebihnya dimasukkan dalam blood tube, dalam plastik yang ada simbol radiologi lagi. That one kene hantar ke lab untuk ujian thalassemia. Andai kata ada something wrong, they will call me.

The most memorable moment was when I was given a talk on pre-pregnancy.

“Ok adik ni akak bagi vitamin untuk persediaan sebelum mengandung. Kita kena bersedia dan jaga kesihatan sebelum mengandung. Kalau ubat habis, ambil kad ni, datang lagi”

I was stunned. Tak expect pun nak pregnant in the early period of marriage. I’m not ready. Huu.

(Oh ye,di kesempatan ini, kepada sahabat saya yang sedang mengandung di Sabah, TAHNIAH!! Tak lama lagi i jadi aunty!! Hehe)

Hmm. It was smooth sailing. Datang pukul 3.50, balik pukul 4.10. Tak ramai sangat masa tu. Servis bagus. Nurse peramah. Tak macam nurse kat Hospital Manjung. Tak hygenic langsung. Yucks! That one cannot be said in my blog. Filthy ok.  Pendek kata, ada la hikmahnya mendengar cakap emak. Apa yang mak kata, buat aje. Walaupun kita disagree kadang kala.

4 thoughts on “Ujian HIV

  1. Itulah. I was like, biar betul. Bukan anal sex ke? Ahahahaha.
    I almost tick heterosexual tau. Then bila dia cakap mcm tu, I ticked ‘Tiada risiko’. Ok, we have sooooo much work to do when it comes to sex education.

Leave a Reply

Your email address will not be published.