when do we need sex education?

Amaran awal: entry ini tiada kaitan langsung dengan kes Anwar Ibrahim. Anda mungkin pembaca blog yang sesat.

Tadi ngaja kelas relief kejap. ada sorang boboy ni tengah melukis peta benua amerika and places in the US. Then suddenly he pointed to Los Angeles and said “tempat ni sume orang buat benda tak elok nie”. Then a girl suddenly said “all countries make sex. including saudi arabia”.

[bermula babak pergaduhan mulut]

Boy: Cikgu, ni dia kata saudi arabia pun buat seks.

Girl: What, betul la. Mak bapak kita kena la buat the S untuk dapatkan kita!

Boy: iuiuiuiuiu cikgu tengok dia cakap lagi!!

Right. I should not entertain them so much but I know the fact that they need the education. Masa perhimpunan guru bertugas siap cakap ‘elleh awak ni. iu itu la ini la. jangan tak tahu murid tahun 6 sekarang dah pandai wat oral seks’. and pupils in the assembly gasped, and went ooh and aah.so, aku pun boleh cakap pasal benda ni la kot, sebab it’s mentioned by one of the teachers.

dalam hati “derang ni kecik² lagi dah pandai. aku pun tak setere derang masa kecik. patut la paedophile bersepah sekarang ni”.

so aku pun buat conclusion, “sex is not a bad thing~” and they shut their ears and shrieked. ek ele, apekehal la budak2 ni berlakon inesen depan aku. sambung aku “ONLY IF YOU ARE MARRIED. If it is out of marriage boundary, then it is illegal”.

xkcd_kids

when others went away, aku pun nasihat kan la budak pompuan tu. “You are too young to talk about this. Even though you know it more than you friends, it is not the time to talk about it. You just take care of yourself and don’t let anyone touches your body” (yes, even the parents).

after a talk with an experienced teacher, actually the boy is an attention-seeker. I assume he did not get it when he is at home and craving for it at school. nyusahkan cikgu je.

next time aku patut cakap “we’ll have this talk later or ask your moral teacher”. tapi aku tamau they get the wrong thing from the internet. takut menyesal di kemudian hari. i know the fact that they are just a bunch of kittens who are curious. and curiosity kills the cat. aiyak!! *worried*

So, should, or should not, primary children learn about sex education due to number of sexual cases among elementary school children? do we need to give them the education or let them discover it on the internet?

5 thoughts on “when do we need sex education?

  1. uh…cmne ha…xpenah tpikir la plak bdak ni cmni eh…wah..i rili can feel u as a teacher now.wah…pnat x k.eni?

  2. Kalau bukan kerana sains tingkatan tiga dulu… mungkin saya tidak tahu apa ittew sex… mereka terlalu advance 😐

  3. lagi bagus kalau tak terdedah…macam naive gitu…bende x elok jangan cuba

    kalau penetration x boleh….ringan2 boleh(kata sorang budak ni)

    if only dia tau pasal muhrim,bukan muhrim,zina mesti dia lebih advance….kalau setakat ikut logic…hanyut

Leave a Reply

Your email address will not be published.