Aku join sindiket

Ni bukan sindiket dadah atau sindiket haram. Sindiket ini diharidiri segolongan awek cun dan mamat kacak tapi poyo+sengal (pongal? sengyo?).

Akhirnya aku berjaya menghadirkan diri ke deklamasi puisi sindiket sol-jah. Pada mulanya aku cuak kerana jalan ke Rumah Pena sangat gelap dan berliku (ewah!). Namun kesusahan itu kutempuhi. Ku dail nombor enche photographer.  “awak!! apesal gelap neh? ai takot laa~ huwaaa~ amek la ai kat sini” dengan nada ketakutan.

Majlis diserikan dengan lawak jenaka dari enche mat jan. beliau boleh memberikan lawak sengal yang ada substance. mungkin lepas ni tv3 berminat nak offer dia jadi pengacara. Antara ayat dia yg aku suka “alamak, sy baru tahu naskah buku tu dah habes. Sepatutnya dalam skrip saya promo buku tu, tapi takpelah. Sebab saje nk bg korang dengki sebab tak dapat beli buku tu, sy pn nk cerita apa yg best tntg buku tu (matjan promot buku bla3)”.

Semalam ada pantomin tentang orang kita yang terpaksa naik flight murah tanpa insuran di Romania. Lain dari yang lain. Sengal tapi mantap. Haha. Sketsa dari Roti dan Kopi memang best. Sume orang gelak besar.

Ada band CMYK yang menghiburkan. dah lama tak dengar lagu “hakikat cinta yang sejati”. Lirik pun dah lupa sikit2. Enche2 hensem CMYK menggalakkan penonton menyanyi, namun tidak mendapat sambutan. Mungkin penonton tidak bersedia dengan acara karaoke. Walaupun aku tidak ada mic, tapi aku menyanyi kecil. Haha. Takde orang denga pon. Lalalala.

Semasa Kak Nasriah bacakan sajak, bulu roma meremang. Tatau nape. Powerful betul. Dipetik dari Surah Yusuf katanya. Suara gemersik beliau, bersama dengan kekurangan lighting dalam rumah, memang menginsafkan. Huks~

Paling sweet sekali, ada penganugerahan untuk kapel pembancuh aer yang baru melangsungkan perkahwinan. Bak kata matjan “tanpa mereka, kehausan la kita”. (Maaf, aku lupa nama kalian).

Ada penyajak femes dari tahun 70an. Aku fikir, ada orang dah berikan rawatan untuk dia. Namun, deklamasinya makin mantap. Last time aku dengar di bersajak atas batu di tepi pantai dalam filem 80an (nama filem dah lupa, hehe). Sempat nampak orang rumah Pak Pyan, Kak Zu. Wah, maintain jelita. Tak sempat nak tegur. Tengah make call masa tu. Satu la pasal derang. Ai respek gila kat derang. Derang berkahwin sebelum bercinta. Kak Zu tak kenal pun siapa Pak Pyan sebelum kahwin.

Ada gadis manis yang menyanyi lagu cintan. Ada lari pitching sikit tapi kene menten cun. Mendapat tepukan gemuruh dari soljah. Lewat malam benar dia manyanyi. Tak fokus aku pada lirik sbb dh nk blk. Tapi lirik dia sedap. Ok. Aku pun kena balik. Yalah. Dah besa macam ni pun kena ada curfew. Aku bukan gi clubbing. *mengomel*

“mancet” kata rasso.

“what’s that?” tanya aku.

“trefik jem”, sengih rasso.

ches.

Overall, aku suka maskara.

Oh ye, this reminds me of my Maybelline mascara aku yang dah nak abes. 😛

Pictures: Qalamun gallery

Tapi aku harapkan, soljah akan merekrut lebih ramai ashkar wanita. Bleh?

8 thoughts on “Aku join sindiket

  1. maskara maybelline sdg sale di watson : RM26.90

    aku nyaris beli mascara MAC. RM 50 : tmbg teksi ke sekolah 2 minggu.

    mascara revlon ku juge makin habis.

    aku gile maskara.

  2. jeles la camneyh~~!!

    tape tape.. nanti, tunggu besar sat lagi, nanti saye join. hukhukhuk.

    btw, smlm haidar ai ade kat tivi! weeee~~

  3. Huhuhu…

    cik ainee juita… thanks datang dari kawasan cerah… gelap… kemudian terang… gelap kembali… huhuhu…

    saya lupa ambik gambar kamu… alahai…

  4. chegu chantek: wah. bes punye offer. both kinds of mascara/maskara ai suker. hikhik.

    ainishamsi: alololoh. kecilnya adikku ini. not!! hahah. ele. setakat haidar sorang je. tah2 nanti ko jumpe die wat taktau je.

    rasso: pasni u kne jd photographer ai. bagi satu portfolio free bleh? muahaha.

  5. Sindiket Sol-Jah tak akan rekrut Pranita. tetapi, kami ada groupies – jadi, sila join mereka. 🙂 Oh ya, aktiviti mereka ialah beli kasut beli kasut beli kasut! HA HA.

  6. rasso: hikhik. ala. portfolio ku, portfolio mu jua. hehe.

    naga: ceh. groupies? fain~ oh, tapi saye suke kasut dan henbeg.

  7. Pingback: KENDURI BUKU!

Leave a Reply

Your email address will not be published.