How to be hot?

I can’t think of the apt title for this entry. Bagaimana mendapatkan kasih sayang? Bagaimana menjadi lovable? Bagaimana mahu disayangi? Sorry. Can’t think of any. So bear with it. Hikhik.

This entry supposed to be commemorated last week. However, as human, we just plan. So, based on my observation, these are the things that make one hot. Not for a while, but all the time.

  • Hafaz Quran

Sepanjang pemerhatian saya, orang yang hafaz Quran secara istiqamah, mereka ni ada daya tarikan (appeal). Kalau Mawi orang kata ada aura. Basically itulah yang saya maksudkan. Saya lihat, orang sekeliling mudah mendampingi mereka. Selesa berada bersama. Tapi ada juga yang sebaliknya. Biasalah tu. Takde makna la life kalau perfect manjang. Orang yang hafal Quran ni tak perlu jadi handsome atau cun. Mungkin nur Quran menerangi hati dan wajah mereka. Tak perlu bazir duit, membahayakan diri pakai minyak pengasih dan sebagainya. Cukuplah Quran pendinding diri.

  • Senyum

Rasulullah suka senyum dari tertawa macam hyena (<- i lah ni). Kalau baca entry tuan Yasir tentang sifat Rasulullah, baginda punya description, masha Allah. Rasanya orang yang ada masalah pun boleh hilang stress bila lihat wajah baginda. Baginda menyebarkan ‘bright and shiny’ melalui senyuman. Senyuman yang contagious lagi membahagiakan itu dari hati yang suci murni. Siap ada reward lagi. Senyum itu sedekah. Jadi, 🙂 lah~

  • Boundless love

There is no room for hatred and anger in your heart at all. Loving habis. Macam Rasulullah (baginda kan contoh terbaik, qudwah hassanah). Orang Yahudi yang paling benci kat dia pun, dia sayang. Orang Taif baling taik pun dia masih bersangka baik lagi. Walaupun Jibril tanya ‘kau nak aku terbalikkan bumi Taif ni tak?’, baginda dengan penuh kasih sayang menjawab ‘tak perlu’. In the end, anak cucu orang yang baling taik kat Rasulullah ni pun turut menyebarkan kasih sayang dan terus menyayangi sekalian umat.

Jadi jelas, orang yang menyebarkan kasih sayang, tiada sifat mazmumah di hati, insya Allah disayangi. Dampingi Quran. Ubat penawar untuk hati. Tak perlu jadi cantik macam model. Nanti orang sayang kat awak on surface je. Tak perlu jadi kaya macam Bill Gates, by the time awak mati harta awak dirampas direbut.

Oh, have I told you I love you?

Saranghae!! <3 <3 <3

8 thoughts on “How to be hot?

  1. Kita umat terakhir ni, nak dapat kualiti sama mcm Nabi tu, tidaklah. Nabi itu sempurna, akhlak Nabi, akhlah Allah. Kita nak contohi, sekadar yang terdaya.

    Haha. Aini. We can expect another 50 lovey dovey entries like this in next few days. Blog pun dah pink pink love bagai.

    (Siul siul)

  2. aini: spread the love babe. akak sayang aini jugak. jangan asik sengal je. good luck for ur exam.
    deslack: i love you mucho.
    azwan: well, i kenot tahan when read his sirah when he is about to die. “ummati, ummati”. penuh kasih sayang. ideal ya. tapi tak mustahil.

  3. baca entry Sarah KS. tapi dekat sana satu pun tak mengena. cuba nasib sini. pun tak de yang kena. tak pa. pusing jalan-jalan lagi. balik cry4freedom la kot ada yang kena huah huah huah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.