Ramadhan 11

Cepat betul masa berlalu. Rasa ada beberapa hari je lagi. Pantasnya Ramadhan tinggalkan aku. Aku perlu berlari pantas mengejarnya juga *larik!!* (cewah teringat lagu firdaus ‘ku berlari’ yang kita orang nyanyi kat spring camp kat surrey harituh). 11 bulan beb, kita kena train dengan syaitan. 29 hari je kita aman dari dugaan syaitonirrojim. Berapa peratus je aku mantapkan diri masa Ramadhan ni *cubit* Kalau aku boleh rasa panik kejar deadline dissertation, aku patut rasa panik jugak kejar deadline Ramadhan. Sebab nak dapat balik Ramadhan, kene tunggu 11 bulan lagi. Itupun kalau Allah bagi peluang. Kalah 2 bulan je dengan mak yang menunggu anaknya keluar dari perut. By the time Syawal nanti, mutaba’ah amal kena meningkat, maintain sampai next ramadhan. Graf sama ada kene naik sikit dan lurus, atau naik secara perlahan-lahan. Tak kira lah. Janji naik. Adik-adik kat Malaysia yang nak PMR, SPM, masa nilah korang nak plea kat Allah, mintak keputusan yang terbaik untuk korang. Oh, nak share sikit dialog saya ngan mak semalam:

Ainee: Rap tuh, kalau nak dapat yang terbaik (sebab aku recommend dia masuk kisas) kena lah usaha lebih sikit.

Mak: Apa-apa yang dia dapat, tak kiralah berapa pun, itulah yang terbaik. Tak semestinya dapat 9A itu yang terbaik bagi Allah. kalau dapat 9A tapi jadi semakin terukbaik tak payah. Biarlah dia dapat berapa pun, tapi yang terbaik di mata Allah. Kadang-kadang dapat 4A pun, tapi ada rezeki, Allah bagi jugak. (contoh aku, heheh).

Adeh. Mak pwn kaw kaw punya. Tapi I’m happy sebab Mak dah crack teh code. Yayy!!

So harap-harapnya, aku sedarlah, bahawa apa yang aku dapat ni, bukan untuk please manusia, tapi untuk please Allah *cubit kuat sikit* Untuk jadi cikgu yang terbaik, tak semestinya dapat first class degree. Heheh. Semalam pun Hanis motivate aku:

Hanis: MARJON believes that everyone has potential to be a good teacher and they don’t believe in good result but good product (aku ringkaskan ye). Orang takkan evaluate after 10 tahun kau mengajar, ‘berapa kau dapat masa degree dulu’.

Adeh. Kene pwn lagik. Takpe2. Pwn sy hard sikit. I will lupa diri kalau xde org nak pwn. So good teacher lies in every one of us yang nak teruskan perjuangan dalam menyebarkan ilmu Allah. Mudahan aku terus mujahadah. *semangat ganbatte!!!* Teruskan berlari mengejar Ramadhan!

Ka’b Ibne ‘Ujrah radhiyallahu anhu relates that the Rasoolullah sallallahu alayhi wasallam said, “Come near the pulpit,” and we came near the pulpit.When he ascended the first step of the pulpit, he said, “Ameen.” When he ascended the second step, he said, “Ameen.” When he ascended the third step, he said, “Ameen.” When he descended, we said, “O Prophet of Allah sallallahu alayhi wasallam, we have heard from you today something which we never heard before.” He said, “When I ascended the first step, Jibra’eel appeared before me and said, ‘Woe to the person who found the blessed month of RAMADAAN and let it pass by without gaining forgiveness.’*

*jazakillah anis for putting this up in your blog.

1 thought on “Ramadhan 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *