Bila izrail datang memanggil

Pagi nirmala. Langit hening. Bayu Atlantik yang dingin berbaur bersama terik matahari musim panas. Saat aku bangun dari tidur, aku fikir aku bangun lambat. Tak sempat nak call Asmah. Balik dari tandas, tengok jam, baru pukul 10.30 pagi. Buka komputer, check e-mail, ada berita dari Athiyah; Raja meninggal dalam kemalangan.

Terkejut. Baru lepas YM ngan Kak Iqin. Tak tahu apakah perasaan ini, baru bangun, mata masih melekat, tiba-tiba mendapat berita ini. Bila orang tu dah pergi, baru la kita teringat kembali saat bersama. Arwah dulu sebelum dia keluar sekolah baik dengan aku. Dialah kawan aku speaking , sembang pasal hitzfm (sekarang hitzDOTfm), aku la tukang dengar cerita dia dengan boyfriend dia. Ya Allah. Unexpectable.

Pukul 6 pagi ni housemates semua dah keluar naik bas sebelum bercuti ke Ireland. Abah pun balik Malaysia hari ni. Flight petang. Kak Sofi nak blk lagi 2 hari. Insya-Allah petang ni aku datang markas #33, hantar bunga Kak Iqin, timbang berat badan. Kalo rajin tengok game Germany (waaaa~~Faa pun nak pergi Germany), tengok la. Dah la semalam rasa lonely sebab housemates semua pergi Ireland, Sham+comrades cathed their flight this morning. Asmah ngan Amy’s family nak depart ke London esok. Faa pergi Germany. Pagi ni pulak, dapat berita macam ni. Terkejut sangat. Dah la Kak Iqin kata “sejak dok UK ni memang selalu dia dengar berita macam tu”. Ya Allah. tak tahu nak cakap apa. Mungkin Allah nak tunjuk, sebab semalam aku rasa lonely sangat (walaupun mereka belum berangkat lagi tapi dah terasa auranya), dan berita kematian membuatkan kita muhasabah (reflect) diri. Mungkin Allah nak tunjuk, no matter how lonely you are, bila dah mati nanti, lagi lonely. You are all alone.

6 thoughts on “Bila izrail datang memanggil

  1. Baru saja seronok dengan kemenangan France semalam. Rupanya, ada perkara lain yang lebih penting dari itu. Now, no matter how funky and favorable a song in my playlist is, it can’t entertain my heart. Pelik. Dengar lagu My Humps by Black Eyed Peas pun boleh rasa sedih. Songs don’t affect my mood now. Weird. Because that’s not just me.

  2. Sume 2 bkn kuase kite…
    dan mase kte akan tbe jgk nnt…
    sumenye dah d tetapkan…

  3. nicang, i know u’ll say that. cam skrip tetap lak. i know mase kte akan tbe. tp sblm masa tu tbe, tanak laa izrail dtg menjemput kita dlm keadaan kte tgh berdosa. x sempat bertaubat. x sempat nk mintak maaf kt org yg kte buat salah. tol x?

  4. well tu la dugaan untuk kita.. kita yg jauh dari keluarga. 10 ribu batu… doa je la..agar kita tak terpilih untuk dugaan sebegitu..

    …amin

  5. hmm..nama tu mcm penah dengar je.. tapi sekolah KASAS ke?ye kot..apepun sedekah al-Fatihah..

  6. innalillah…
    semoga roh beliau dicucuri rahmat…
    al-fatihah…
    setiap kita akan tiba masanya untuk ke ‘daerah sana’…
    cuma bila, di mana dan bagaimana kita tak pasti…

Leave a Reply

Your email address will not be published.